Tags:
Денешниот ден во ретровизор <br/>9 ноември 1941 година

Во Будимпешта започна да се вози по десната страна дури во 1941 година

» Историјата вели дека во Будимпешта започна да се вози по десната страна дури на денешен ден 1941 година, со што и последната преостаната територија од некогашната Австроунгарија го напушти правилото за возење по левата страна на патот. Интересен факт е дека остатокот од Унгарија сообраќајот премина по десната страна четири месеци претходно. После втората светска војна во Европа тоа го сторија уште и Шведска во 1967-мата и Исланд наредната ’68 година, по што единствени на нашиот континент каде се сообраќајот се одвива по левата страна на патот останаа Велика Британија (но без Гибралтар), Ирска, Кипар и Малта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *