Tags: , ,
Денешниот ден во ретровизор <br/>23 август 1969 година (2*видео)

Автомобилот кој ја препороди Романија

» Упорноста се исплатеше – романската влада беше решена да го чека најновиот модел на Renault со кој претходно склучи договор за лиценцно производство и во 1969 година, девет дена пред Renault 12, на голема парада по повод националниот празник 23 август беше лансирана Dacia 1300. Значењето на овој автомобил за Романија е фундаментално. Вклучително и моделите изведени од него се произведуваше дури до 2006 година и беа направени околу 2,3 милиони примероци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *