Tags: ,
Денешниот ден во ретровизор <br/>14 октомври 1997 година

Почеток на една нова ера

» На денешен ден 1997 година Toyota објави дека Prius е подготвен за пазарно лансирање. Првиот масовно произведуван хибриден автомобил во светот кој како концепт беше претставен две години претходно имаше 1,5 литарски бензински мотор со 58 KS и електромотор со 41 KS. Продажбата му започна во декември и ја чинеше Toyota околу 32.000 долари по примерок, а првите две години се продаваше само во Јапонија, и тоа по цена од 17.000 долари. Беше планирана продажба од илјада возила месечно, бројка која беше надмината за половина од тоа. Воведната фотографија е оригиналната и единствена со која Toyota на денешен ден пред 25 години го најави пристигнувањето на Prius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *