» , ,
Приоритет безбедноста и екологијата

Почеток на нова ера за Renault

» Лука де Мео продолжи да га гради приказната за иднината на Renault дополнувајќи ја со две стратешки одлуки – повеќе нема да се развиваат нови дизел мотори и максималната брзина на возила ќе биде ограничена на 180 km/h. Тој ова го најави на неодамнешното собрание на акционерите на француската група наведувајќи дека безбедноста и екологијата ќе бидат приоритет. Првиот модел со електронски уред со кој се лимитира максималната брзина и кој нема да може да се деактивира ќе биде сериската изведба на концептот Megane eVision најавен за идната 2022 година. Овој уред автоматски ќе ја контролира брзината и според ограничувањата и условите на возење, земајќи ги предвид профилот на патот, временските прилики и друго. Мео истакна дека брзината е причина за третина од сите сообраќајни несреќи со фатални последици.

Ако ограничувањето на максималната брзина беше изненадување, прекинувањето на развојот и инвестирањето во нови дизел мотори не е бидејќи Renault одамна е определен иднината да ја направи електрична. Постоечките агрегати ќе бидат унапредувани до максимално можно ниво, по што ќе бидат исфрлени. Засега е рано да се знае дали тие ќе можат да ги задоволат сé уште докрај недефинираните Еуро 7 норми, но со оглед дека хибридите полека но сигурно им го земаат пазарното учество на дизелите, можно е Renault и воопшто да не се обиде да ги прилагоди на престрогите идни стандарди. Тоа значи дека дизелите може ќе ги снема од понудата на француската марка до 2025 година.

Испрати коментар

Вашата е-мајл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *