» ,
Volkswagen Буба слави 75 години

Честит роденден, легендо!

» Замислен и конструиран пред втората светска војна, германскиот народен автомобил започна да се произведува на 27 декември 1945 година. Судбината на Volkswagen Буба, официјално наречена Type 1, ја одреди нарачката од 20.000 возила која ја направи британска воена влада во август 1945 година и практично ја обезбеди иднината на постројките кои имаа претрпено големи штети. Легендарната Буба е втор најпродаван модел во историјата на автомобилите. Во 1945-та година беа произведени 55 примероци, а наредната ’46-та по околу илјада месечно кои не беа доволни за да се задоволи побарувачката бидејќи проблеми во производството создаваше недостатокот на материјали и енергија. Volkswagen во 1947 година воспостави мрежа за продажба и сервисирање, по што започна со извоз. До 1955 година беа произведени милион примероци, а до 2003-тата кога последниот се симна од монтажните ленти на фабриката во Мексико, точно 21.529.464.

Испрати коментар

Вашата е-мајл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *