Tags:
Денешниот ден во ретровизор <br/>24 март 1898 година

Цена 1.000 долари во кеш

» На денешен ден 1898 година извесен Роберт Алисон Кол од Пенсилванија се појави во фабриката на компанијата Winton Motor Carriage со 1.000 долари во рака за да купи автомобил за кој претходно видел реклама во списанието Scientific America, со што стана првиот купувач на американски автомобил во историјата. Автомобилот што го избрал меѓу четирите комплетирани денес се наоѓа во музејот Смитсонијан, а Winton до крајот на годината продаде уште 21 автомобил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *