Tags: ,
Денешниот ден во ретровизор <br/>12 декември 1949 година

Првиот автомобил на Saab

» На денешен ден 1949 година започна производството на првиот автомобил на Saab, моделот 92. Беше задвижуван од мал двотактен двоцилиндричен мотор со 764 cm³ со 25, а подоцна 28 KS кои преку тристепен менувач се пренесуваа на предните тркала и постигнуваше 105 km/h. Интересно е што неговата каросерија се правеше о едно парче, а потоа на неа се сечеа отворите за вратите и прозорците. Од причини што од втората светска војна беа останале неискористени огромни количини зелена боја за камуфлажа, сите возила на почетокот беа зелени. До почетокот на 1957 година беа произведени 20.128 примероци. General Motors како сопственик на Saab во 2008 година го смести на првото место на својата топ-10 листа автомобили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *