Tags: , , ,
Toyota започна со продажбата на новиот Mirai

Помала цена и поголема автономија

» Toyota информираше дека започнала со продажбата на новата генерација на Mirai во Јапонија. Во споредба со досегашниот модел, оваа електрично-водородна лимузина има за 200 километри зголемена автономија, која сега изнесува 850 километри. Цената на новиот Mirai започнува од 68.000 долари, отприлика за три илјади помалку од досега. Од почетокот на производството на првата генерација во 2014 година, продадени се околу 10.000 примероци. Најмногу во САД – повеќе од 6.000 и уште 3.500 во Јапонија. И покрај оптимизмот на Toyota, реално нема многу надеж дека новата генерација на Mirai ќе мрдне малку над вака скромните бројки – можеби третата…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *