» , ,
Bugatti La Voiture Noire (видео)

Најскапиот нов автомобил во историјата

» Кога Bugatti го претстави La Voiture Noire, не кажа кој ќе биде негов сопственик. Се зборуваше дека е наменет лично за Фердинанд Пих, екс-шефот на групацијата Volkswagen, но тоа никој не го потврди. Но кој и да е, за овој рачно изработен суперболид ќе плати 16,5 милиони евра, кои го прават најскапиот нов автомобил во историјата.

Целосно изработен од карбонски влакна, за него е искористена основата на Chiron, вклучувајѓи го и моторот од 16 цилиндри распоредени во W-конфигурација, чии осум литри работен волумен потпомогнати од четири турбо полначи испорачуваат 1.500 KS и максимален вртежен момент од 1.600 Nm. Инспирација при изработката на La Voiture Noire (на француски црн автомобил) е побарана во далечното минато на брендот и пронајдена во моделот Type 57 SC Atlantic, направен во раните триесетти години.

За да создадете вистинска слика за што точно се работи, ви предлагаме да го погледнете приложеното видео.

Испрати коментар

Вашата е-мајл адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *