Tags:
Денешниот ден во ретровизор <br/>31 јули 1960 година

Пошироко слабо позната, но високо ценета британска марка

» На денешен ден 1960 година беше произведен последниот автомобил од марката Armstrong Siddeley. Оваа британска компанија беше формирана во 1919 година, но нејзината автомобилска историја влече корени од 1902-рата. Се занимаваше со производство на луксузни автомобили и авионски мотори, а подоцна и со цели авиони. Имаше прилично ценет имиџ, а клиентела им беше највисокиот ешалон на општеството. Исчезна од автомобилската сцена заради намерата на британската влада за консолидирање на авиоиндустријата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *