Tags: , , ,
Денешниот ден во ретровизор <br/>30 декември 1886 година (видео)

Еден од најистакнатите француски каросеристи

» На денешен ден 1886 година се роди Анри Шапрон, еден од најистакнатите француски каросеристи. Преработките на овој автомобилски велемајстор ги користеа претседатели, кралеви и други славни личности. Се специјализираше за доработка на луксузни возила, а најпознати му се кабриолетите и купеата на Citroen DS. Почина во 1978 година, а неговата работилница која беше отворена 1919-тата, згасна седум години по неговата смрт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *