Tags: ,
Денешниот ден во ретровизор <br/>3 декември 1896 година

Корените на BMW и Wartburg

» На денешен ден 1896 година беше основана компанијата Fahrzeugfabrik Eisenach од која BMW ги влече своите автомобилски корени. После втората светска војна таа беше национализирана од советските окупациски власти и во неа на почетокот се произведуваа модели на BMW, а откако во 1952-рата сопственоста беше пренесена на источногерманската држава стартуваше производството на Wartburg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *