Tags:
Денешниот ден во ретровизор <br/>29 јуни 2001 година

Крај на евтината марка на Chrysler

» Еден ден откако беше произведен последниот автомобил, на 29 јуни 2001 година Chrysler официјално ја згасна марката Plymouth. Таа беше лансирана во 1928 година за да конкурира во сегментот на автомобили со пониски цени во кој доминираа Chevrolet и Ford. Во најдобрите години продажбата стигна скоро до милион возила, пласирани главно во САД. После губењето на идентитетот на марката на почетокот на ’90-тите таа повеќекратно се намали и раководството на Chrysler реши да ја згасне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *