Tags:
Денешниот ден во ретровизор <br/>19 август 1909 година (видео)

Раѓањето на легендата

» После повеќе години планирање и подготовки и неколку месеци интензивна изградба, на денешен ден 1909 година на патеката Индијанаполис е одржана првата автомобилска трка. Патеката која своето деби го имаше пет дена претходно кога беше одржана првата трка со мотоцикли, оригинално беше со камена подлога која се покажа преопасна и однесе пет животи. Затоа веќе наредната година таа беше поплочена со 3,2 милиони цигли, од кои еден јард (90 сантиметри) постои и ден-денес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *